Pencak Silat

Pencak Silat

Pencak Silat is de verzamelnaam voor de krijgskunsten uit de Indische archipel. Deze vechtsport komt voor in geheel Zuidoost-azië.
Pencak Silat is waarschijnlijk ontstaan op het eiland Sumatra waar in de oude klassieke tijd een groot en machtig hindoeïstisch rijk lag waardoor allerlei handelaren uit China en India naar dit rijk toereisden. Maar na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 werd de Pencak Silat door de nieuwe regering weer uit de vergetelheid gehaald. Zij vonden namelijk dat dit één van haar cultuuruitingen was en al gauw ontstonden de eerste erkende scholen, waaronder de Jokotole Naga Putih.


Jokotole Naga Putih:

In het begin van de jaren tachtig kwam de in Nederland wonende Indo Glenn Pennock in contact met de Jokotole Naga Putih. Glenn was toen al meester in de Pencak Silat stijl Derosemo. Deze stijl, afkomstig uit Soerabaja, vertoont veel overeenkomsten met de Pencak Silat stijlen uit Madoera en het bestuur van de Jokotole Naga Putih had toen net besloten om internationale aansluiting te zoeken. Na een drietal stages in Madoera te hebben gevolgd, mocht Glenn de Jokotole Naga Putih stijl in Europa vertegenwoordigen.

Een van zijn eerste leerlingen was Paul Rovers, die al vanaf 1976 Pencak Silat beoefende.
Paul ging voor het eerst in 1986 naar Madoera om daar bij de Jokotole Naga Putih te gaan trainen en na Paul volgden nog meer leerlingen. In 1994 stopte Glenn met Pencak Silat en Paul Rovers werd toen officieel Aliran (stijldrager) van de Jokotole Naga Putih.
Nog steeds heeft de Jokotole Naga Putih in Nederland een hechte band met de hoofdschool op Madoera.
En nog steeds reizen jaarlijks leerlingen naar Madoera om bij de hoofdschool te mogen trainen.

Wist je dat?
In Nederland de Jokotole Naga Putih als een van de weinige Pencak Silat scholen een eigen trainingscentrum heeft?
Dit trainingscentrum en tevens hoofdschool van de Jokotole Naga Putih in Nederland bevindt zich in Haarlem.
Maar daarnaast wordt er ook lesgegeven in Krommenie en Zutphen-Eefde.
Verder wordt er in Nederland op dezelfde traditionele manier lesgegeven als in Indonesië.

Kijk voor meer informatie op www.jokotole.nl